Rob Out (Mr. Veronica) overleden

Gisteren is Rob Out op 64-jarige leeftijd overleden. Dat laat Adam Curry via zijn weblog weten. Dit is inmiddels ook door zijn vrouw bevestigd.

Rob Out was voorzitter en -programmadirecteur bij Veronica, waar hij tot in de jaren 90 werkte. Onder leiding van Out werd Veronica, toen het in 1974 door de regering gedwongen werd om de uitzendingen vanaf de Noordzee te staken, de grootste omroep van Nederland.

Rob Out begon in december 1965 bij Veronica als dj, zijn eerste programma is "Hits a go go''. In 1970 wordt Out programmaleider bij de zeezender. Wanneer Radio Veronica op 31 augustus 1974 haar uitzendingen moet staken besluit Out met een legendarische radiotoespraak, waarvan vooral de laatste zin blijft hangen: '' Met het afscheid nemen van Veronica streft ook een beetje de democratie in Nederland.., en dat spijt mij....voor Nederland''.

Out blijft echter niet bij de pakken neerzitten en start samen met een aantal oud medewerkers, waaronder Lex Harding, een actie om van Veronica een legale omroep te maken. Na veel tegenwerkingen van de overheid slaag hij er in om eind 1975 een aspirant C-status te bemachtigen. In de jaren die er op volgen groeit Veronica onder zijn leiding uit tot de grootste omroep van Nederland.

In 1992 staakt Out 'vanwege privé-omstandigheden' zijn actieve werkzaamheden voor Veronica. De laatste jaren deed hij het rustiger aan en was politiek actief in zijn woonplaats Laren.

Buiten dj was Rob Out in de jaren 60 ook even een zanger. Hij bereikte zelfs in 1968 de nummer één positie in de hitparade met het voor de grap opgenomen liedje 'Kom uit de bedstee mijn liefste' onder de naam Egbert Douwe. In de jaren 70 neemt hij nog een singletje op met zijn dochter Birgit. Out is ook schrijver van het boek: 'Veronica, één jaar later' uit 1975.


-
Potret van Rob Out van de RTL nieuwssite.