[update] Neeltje Jacoba gestolen uit haven Enkhuizen

JopieK, neetoch en Thomas B. hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit de Compagnieshaven in Enkhuizen is het schip 'Neeltje Jacoba' gestolen. Het schip was ooit eigendom van topcrimineel Klaas Bruinsma en werd landelijk bekend door de affaire rond Mabel Wisse Smit. Zij verklaarde eerst Bruinsma te kennen van zeilwedstrijden, maar moest later toegeven een paar keer met Bruinsma de nacht op de 'Neeltje Jacoba' te hebben doorgebracht.

Het schip is tegenwoordig eigendom van een stichting. 's Zomers wordt het schip onder meer gebruikt bij de begeleiding van evenementen met traditionele schepen en 's winters wordt het nog steeds ingezet als reddingsboot. Eigenaar H. Roosendaal ontdekte de diefstal vanochtend en heeft geen idee hoe de daders er met het schip vandoor konden gaan.

Roosendaal heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. "Ik hou rekening met gekkigheid van een studentenvereniging of zo." Volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is verkoop van het schip vrijwel onmogelijk, omdat het schip gezien haar bekendheid ondenkbaar vrij rond kan varen.

Update 14.00
Een studentenvereniging heeft inmiddels verklaard de Neeltje Jacoba te hebben ontvreemd. Ze heeft beloofd het schip op 2 januari weer terug te geven. De eigenaar van de Neeltje Jacoba zou op de hoogte zijn geweest van de diefstal.

Het originele bericht werd om vandaag om 11.51 uur geplaatst.