Zoektocht naar Beagle 2 gaat door

Star_gazer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een nieuwe poging om contact te maken met de Beagle 2, het voertuig dat donderdagochtend op Mars had moeten landen, is zonder succes verlopen. De Jodrell Bank telescoop in het Britse Cheshire probeerde donderdag twee uur lang een signaal vanaf Mars op te pikken, maar een levensteken van de Beagle 2 werd niet gehoord.

Wetenschappers blijven optimistisch over het project, ondanks de stilte tot nu toe. Vandaag zal opnieuw worden geprobeerd contact te maken. Om 19.15 Nederlandse tijd zal de NASA-sonde Mars Odyssey over de landingsplaats van de Beagle 2 komen. Dan hoopt men het verlossende signaal te ontvangen.

Donderdagochtend kwam de NASA-sonde al eens over de plaats, maar kon toen geen signaal oppikken. De grootste angst is dat het voertuig op Mars te pletter is geslagen, doordat hij te hard de planeet is genaderd. Er zijn echter nog veel andere mogelijk oorzaken. Zo kan het toestel zijn verbrand in de atmosfeer van de planeet of kan er een storing zijn in het computersysteem.

Mocht de Mars Odyssey vandaag alsnog geen communicatie met de Beagle maken, dan gaat de zoektocht door. Er zijn nog diverse mogelijkheden. Zo kan er nog gebruik worden gemaakt van een grote radiotelescoop in Stanford, California en zal het moederschip van de Beagle, de Mars Express, binnenkort in de positie verkeren om contact met haar 'baby' te maken.

De ideale situatie, de Beagle 2 (rechtsonder) op de planeet Mars

-
Het Nederlandse bedrijf Capcave verzorgt een 'webcast' in samenwerking met het Europese Space Agency (ESA) en het bedrijf Speedera.