[update] Duizenden doden bij aardbeving Iran

Het zuidoosten van Iran is vandaag getroffen door een zware aardbeving. In de stad Bam zijn daarbij veel doden gevallen, zo melden Iraanse media. De beving had een kracht van 6.3 op de schaal van Richter.

Het historische deel van de stad is volledig verwoest. Veel mensen zijn bedolven onder het puin van ingestorte huizen. Het Iraanse Rode Kruis heeft reddingsteams naar het gebied gestuurd. De organisatie heeft nog geen indicatie van het aantal slachtoffers, maar er wordt verwacht dat dit getal hoog zal oplopen.

Update 11:55
De aardbeving, die plaatsvond in de provincie Kerman, heeft aan zeker 2.000 mensen het leven gekost, maar dat aantal zal zeker nog stijgen, tot wel 10.000 of nog meer. Er zijn ook veel gewonden gevallen. Meer dan 90% van hen verkeert in kritieke toestand

Vooral de historische stad Bam en omgeving is getroffen. Volgens gouverneur Karimi is 60% van de huizen in de stad totaal verwoest. Ook van de twee ziekenhuizen van Bam is weinig over. In totaal wonen 80.000 mensen in de stad.

Update 13:55
Inmiddels hebben verschillende landen hulp bij de reddingswerkzaamheden toegezegd. Rusland stuurt vandaag nog twee IL-76-transportvliegtuigen met reddingswerkers en hulpgoederen naar het getroffen gebied. Ook Duitsland heeft alle hulp toegezegd.

-
Iran wordt vaak getroffen door aardbevingen. Sinds 1991 zijn er al bijna 1000 bevingen geteld. Daarbij kwamen ruim 17.600 mensen om het leven en raakten nog eens 53.000 mensen gewond.

Het originele bericht werd om vandaag om 07.00 uur geplaatst.

Met dank aan xsportsmeneer en star_gazer voor het submitten van de updates.