Tekort aan grote Kersthits

Er zijn al tijden geen grote kersthits meer gescoord in de hitparade. Vooral muziekzender Sky Radio vindt het vervelend, omdat die zender wat betreft kerstmuziek veroordeeld is tot hits van minimaal tien jaar oud; Mariah Carey was met 'All I want for Christmas', in 1993, de laatste artiest die een wereldwijde kersthit scoorde.

Dus op Sky, maar overal op de radio, galmen de kersthits van weleer, die velen zo langzamerhand de neus uitkomen: Mud (Lonely this Christmas), Slade (merry X-mas), Chris Rea (Driving home for Christmas), Wham (Last Christmas), John Lennon (Happy X-mas), Band Aid (Do they know it's Christmastime), noem maar op.

Probleem met de kersthits zou het gebrek aan geld in de platenindustrie zijn. Maatschappijen moeten grote investeringen doen voor een korte tijd waarin de single moet scoren. In Nederland geldt dan nog het specifieke probleem dat sinterklaas het draaien van kerstmuziek tegenhoudt. Pas na 5 december kan een kerstliedje gedraaid worden.

Jim

Toch is er dit jaar één Nederlandse artiest die maar liefst 200.000 kerstsingles gesleten heeft: Jim Bakkum uit Egmond Binnen. 'The greatest Christmas gift' staat inmiddels in ontelbare meisjeskamers te pronken. Normaal gesproken zou Jim op nummer één staan, maar doordat zijn single gratis bij een zak Mars te verkrijgen was, telt zijn single niet mee in de hitparade.

Jim zelf ligt er niet zo wakker van dat hij niet op één in de hitparades staat: ''Bovendien sta ik wel mooi op nummer 1 in de Clipchart van The Box. Dat betekent dat mijn videoclip daar momenteel het meest aangevraagd wordt'', zo laat de zanger in het Noord-Hollands dagblad weten. Verder houdt hij zich nu niet bezig met de hitparade. Tijdens de opnames van zijn romantische kerstclip is hij namelijk halsoverkop verliefd geworden op zijn tegenspeelster Gabi. En zij op hem.

Bij Albert Heijn zijn ze overigens zeer tevreden met de stunt van Mars. De actie zou oorspronkelijk een week duren. Alles wat overbleef zou daarna naar de Free Record Shop gaan voor de gewone verkoop. Uiteindelijk was de supermarkt in anderhalve week door de hele voorraad heen.

Youp

De meest gedraaide Nederlandse kersthit is van Youp van 't Hek, 'Flappie'. Het werd zo'n 25 jaar geleden op single uitgebracht, maar verkocht werd er vrijwel geen een. Een jaar of tien terug is de radio het ineens volop gaan draaien, zodat het nummer toch een kersthit genoemd mag worden. Meest bekende 'Hollandse' kerstsingle is ongetwijfeld 'Eenzame Kerst' van André Hazes, maar die is ook al uit 1976.

Het enige kerstnummer dat op dit moment in de hitparade staat is engelstalig en is afkomstig van de groep The Darkness, en heet 'Christmas Time (Don't Let The Bells End)'.

Bing Crosby droomt al 60 jaar van een 'Witte Kerst' en Hazes is al tijden eenzaam