Douane Schiphol betrokken bij drugshandel

De douane op Schiphol blijkt als spilfunctie te fungeren in een omvangrijk Zuid-Amerikaans cocaïnekartel. Dat meldt de Telegraaf vandaag. Zo bezit justitie al enkele maanden concrete informatie over meerdere opsporingsambtenaren van marechaussee en douane op Schiphol, die betrokken zijn bij cocaïnesmokkel. De marechaussees en douaniers blijken voor forse vergoedingen voor drugsorganisaties diverse hand-en spandiensten te verrichten.

Afgelopen zomer werd er door de rijksrecherche een onderzoek gestart, na aanleiding van binnengekomen informatie. De recherche kan echter geen gebruik meer maken van een kroongetuige, omdat de onderhandelingen over een strafvermindering zijn afgeketst.

De grote smokkelzaak kwam aan het licht na de arrestatie van een beroepssmokkelaar (van wie de persoonsgegevens bij De Telegraaf bekend zijn) op 15 november 2002 door de regiopolitie Kennemerland, wegens drugsbezit. Na de aanhouding besloot de verdachte met de politie mee te werken in de hoop later strafvermindering te krijgen.

De verdachte verschafte zeer gedetailleerde informatie aan de politie. In dertig zeer uitvoerige verklaringen vertelde hij uitvoerig over onder meer corruptie van sommige douaniers en marechaussees op Schiphol.

In één van zijn verklaringen zei de verdachte het volgende: "Ik weet van deze twee agenten (van de marechaussee, red.) waarover ik nu heb gesproken dat ze al ten minste bezig zijn sinds april 2002. Met 'bezig zijn' bedoel ik in dit geval dat zij betrokken zijn bij de invoer van drugs in Nederland en dit ongeveer twee keer per week doen en hiertoe hun diensten aanbieden aan meerdere criminele organisaties."

Ondanks de uitgebreide informatievoorziening aan de politie, komt justitie volgens de verdacht haar beloftes omtrent strafvermindering niet na. Dit wordt bevestigd door zijn advocaat mr. Rob Meerman.

Meerman: "Mijn cliënt is zeer openhartig geweest. Hoewel ik het heb afgeraden, heeft hij zeer veel details prijsgegeven over corrupte ambtenaren op Schiphol. Het openbaar ministerie wil nu, in weerwil van beloftes van de recherche, om strikt juridische redenen geen deal meer sluiten. Dat betekent dat een uitgelezen kans om corruptie op Schiphol aan te pakken verloren gaat."

Justitie ontkent dat er van de verdachte misbruik is gemaakt. Zo zegt de Haarlemse persofficier van justitie mevrouw mr. B. Mac-Lean in een reactie: "Ik heb geen signalen dat toezeggingen zijn gedaan door de recherche." Mac-Lean bevestigt dat correspondentie heeft plaatsgevonden tussen het openbaar ministerie en de advocaat over een deal. Ze wil hier inhoudelijk geen mededelingen over doen.

Over een onderzoek naar corruptie op Schiphol zegt Mac-Lean: "Als daar signalen over binnenkomen, kijken we er heel serieus naar. Onderzoeken naar corruptie bij opsporingsambtenaren hebben bij het Haarlemse OM prioriteit."

De verklaringen van de verdachte bevstigen meer en meer het beeld dat onze nationale luchthaven steeds belangrijk wordt als Europa's grootste doorvoerhaven van de drugsmaffia.

_
Morgen plaatst de Telegraaf een interview met de kroongetuige.