Kraker dvd-beveiligingscode vrijgesproken

App3l had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De muziek- en filmindustrie loopt opnieuw averij op. Nadat vorige week bekend werd dat het gebruik van Kazaa legaal is, moet er opnieuw een tegenslag verwerkt worden.

Zo is deze week is de kraker van de dvd-beveiligingscode, de 20-jarige Jon Lech Johansen, in hoger beroep vrijgesproken in de rechtszaak over het kraken van de dvd-beveiliging. In Januari was Johansen ook al vrijgesproken.

De rechtbank sprak Johansen vrij van de aanklacht dat Johansen rechten van de filmindustrie geschonden zou hebben. Zo had hij het recht om dvd's die hij kocht voor eigen gebruik over te nemen. Volgens de rechter was het daarbij niet van belang op welke wijze dit gebeurde. Dat Johansen hiervoor een programma had ontwikkeld, waarmee in feite de beveiliging werd gekraakt, doet volgens de rechter niet ter zake.

De aanklagers hadden een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, inname van zijn computerapparatuur en zo'n 2.500 euro boete geëist. De rechtzaak was indirect aangespannen door de Motion Picture Association of America en de DVD Copy Control Association, die de beveiliging Content Scrambling System (CSS) beheert en verspreidt.