In hele land problemen door harde wind

Formerlyknownas en snabbi hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De zware storm, waarvoor het KNMI vanochtend waarschuwde, heeft het voortijdige einde van de grote kerstboom op de Dam in Amsterdam betekend. De boom brak aan het begin van de middag door de harde wind in tweeën. Hierbij vielen geen gewonden, mede doordat de er omheen liggende ijsbaan uit voorzorg al was gesloten. De kerstboom zal worden vervangen door een kerstman.

Op diverse plaatsen in de hoofdstad konden kerstmarkten niet doorgaan vanwege de soms zeer harde wind. Zo is de speciale kerstmarkt op de Dappermarkt, die voor vandaag was gepland, niet doorgegaan. Ook de marktkramen op de Albert Cuyp werden niet opgebouwd.

Groningen
Net als in Amsterdam bezweek ook in de provincie Groningen een kerstboom door de harde wind. Deze 24 meter hoge boom, die in Noordhorn stond, bezweek waarschijnlijk door een zwakke las in de constructie die de boom overeind had moeten houden. Ook hier raakte niemand gewond. Het omvallen van de boom is extra zuur voor de initiatiefnemers, omdat deze kerstboom in de race was voor de titel van 'Hoogste kerstboom van Noord-Nederland'.

Rotterdam
Ook op andere plaatsen in het land zorgen de harde wind en hoogwater voor problemen. In Rotterdam is de politie bezig om tientallen auto's op het Noordereiland en de Westhavenkade weg te takelen. Enkele auto's zijn al in het sterk gestegen water terechtgekomen. Ook een nabijgelegen restaurant en een aantal containers worden door het water bedreigd.

Oosterscheldekering dicht
Rijkswaterstaat heeft vanmorgen de Oosterscheldekering gesloten, omdat een waterstand van drie meter boven NAP wordt verwacht. Dat is de hoogste stand in zeven jaar. Vermoedelijk blijft de waterkering tot vanavond gesloten. Sinds de opening van de kering in 1986 zijn de schuiven in totaal 24 keer gesloten geweest.

Schiphol
Ook de nationale luchthaven Schiphol kampt met problemen. Een aantal inkomende vluchten van andere Europese luchthavens heeft vertragingen tot twee uur. Er zijn nog geen vluchten geannuleerd. Uitgaande vluchten vliegen nagenoeg allemaal volgens schema. Op dit moment zijn de drie banen die vandaag gebruikt zouden worden, open, maar naar verwachting zal zeker één baan vanmiddag als gevolg van de wind en neerslag worden gesloten.

Veerdiensten Vlieland en Terschelling uit de vaart
Wegens de storm worden de veerboten van Vlieland en Terschelling vanmiddag en vanavond uit de vaart genomen. Passagiers kunnen wel nog naar Ameland en Schiermonnikoog, maar zij zullen met kleine vertragingen rekening moeten houden.