Hirsi Ali weg als woordvoerder ontwikkelingssamenwerking

De VVD ontneemt Ayaan Hirsi Ali per 1 januari het woordvoerderschap op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Haar fractiegenoot Zsolt Szabo zal die functie overnemen. Officieel heet het dat door het vertrek van Erica Terpstra, portefeuilles herschikt moeten worden.

Binnen de VVD is er echter ook onvrede op de manier waarop Hirsi Ali gisteren en vorige maand de vloer aanveegde met de Nederlandse ontwikkelingshulp. Gisteren kreeg Ali de wind van voren van veel partijen door haar opnieuw harde uithaal naar minister Agnes van Ardenne. Volgens Hirsi Ali deugt het ontwikkelingsbeleid niet.

Hirsi Ali zei dat de VVD het inhoudelijk oneens is met het ontwikkelingsbeleid, maar vanwege het regeerakkoord de minister toch steunt. Vrijwel de complete Kamer sprak schande van deze opstelling. CDA-Kamerlid Camiel Eurlings reageerde furieus: ''Het is van tweeŽn ťťn: of u slikt uw kritiek in of u stemt tegen de begroting. Als u instemt, bent u mede verantwoordelijk voor het beleid en kunt u niet roepen dat het niets is.''

Na afloop zei Hirsi Ali dat de VVD nu eenmaal vastzit aan het regeerakkoord. Tot 2007 zal de VVD het steunen en bij een mogelijk volgende formatie, zullen er scherpe eisen worden gesteld.

Hirshi Ali blijft overigens wel woordvoerder Integratie.