Sony onthult mensachtige robot

Sony heeft een mensachtige robot gemaakt die echt als een mens loopt en beweegt. De techniek is een grote stap voorwaarts in het creëren van robots in het algemeen. Dit heeft Sony donderdag bekend gemaakt.

Sony, die al eerder met de Aibo, een robothond kwam, heeft nu een kleine mensrobot ontwikkeld. Dat betekent dat de robot fysieke kenmerken van een mens heeft: Twee benen, twee armen, vijf vingers. De robot genaamd Qrio is 58 centimeter groot, en kan 0,82km/u lopen (filmpje).

Er zijn nieuwe wiskundige theoriëen toegepast om de robot natuurlijk te laten lopen. Eerdere robots vereisten dat er altijd een voet op de grond moest staan, maar door toepassing van de huidige modellen loopt de robot op een 'jog'-achtige manier, waarbij de voeten 40milliseconden de grond niet raken. Dit is volgens Sony een grote technologische doorbraak.

Andere geavanceerde technologie van de Qrio is dat de vingers van de robot geavanceerd bewegen, zodat deze zelfs ballen in de lucht kan gooien en weer vangen. Ook kan de robot dansen en andere dingen die een mens kan. Gecombineerd met geavanceerde artificiële intelligentie is dit een grote stap naar grote, geavanceerde intelligente menselijke robots. Sony weet nog niet wanneer ze de Qrio op de markt brengen.


De Qrio (Foto: Reuters)