Vakanties volgend jaar goedkoper

Vakanties zullen in het komende jaar vijf tot twintig procent goedkoper worden. Dit is het gevolg van de lage dollarkoers en de hevige concurrentie. Touroperators voorspellen dat hierdoor bijna alle vakantiebestemmingen in prijs zullen dalen.

Vooral Turkije en verre bestemmingen zullen aanzienlijk in prijs worden verlaagd. De kans is groot dat reisorganisaties in de komende maanden nog eens met extra goede aanbiedingen komen. Bestuursvoorzitter van Thomas Cook Nederland, S. Van der Heijden, gokt op een ware prijzenslag in de zomer van 2004. "De markt groeit niet meer en de concurrentie neemt toe. Zo komen er voor Turkije twee grote aanbieders uit Duitsland bij, Öger en GTI, die met eigen vliegtuigen vliegen. En ook via internet kan de consument uit steeds meer aanbieders kiezen", aldus van der Heijden.

TUI bevestigt deze voorspelling. Zij maakten vandaag de prijdalingen bekend tijdens de presentatie van de nieuwe vakantiegidsen. Het zijn vooral de vliegreizen die goedkoper worden. Voor de consument zal het voordeel iets kleiner zijn denkt directeur G. Boven van Oad Reizen. "Voor de meeste Europese bestemmingen klopt een daling van 5 procent wel. Voor de verre reizen denk ik meer aan prijsvoordeel van vijf tot tien procent. Met misschien af en toe een uitschieter naar boven."