MDI erg onduidelijk over subsidie

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) is niet erg duidelijk over wat er nu precies met de aan hun betaalde subsidie gelden gedaan wordt. Dat blijkt uit een artikel op Netkwesties, van Peter Olsthoorn. De subsidie voor het MDI moet worden voortgezet, zo eiste de Tweede Kamer onlangs van minister Donner. Maar wist de Kamer eigenlijk wel waarvoor ze geld eiste?, zo vraagt Oltshoorn zich af.

In 1997 kreeg het MDI volgens directeur Ronald Eissens nog geen cent subsidie. Via 4.500 euro in 1998 liep dit op tot 100.000 euro in 2002. Ook dit jaar kreeg het MDI 100.000 euro.

De stichting Magenta, die het MDI beheert, geeft hele andere cijfers: over 2002 werd in totaal 255.000 euro ontvangen, waarvan 125.000 euro afkomstig is van Justitie en 125.000 euro van Binnenlandse Zaken.

Onduidelijk is hoe de grote verschillen tot stand komen. Magenta geeft aan dat een internationaal project, Icare.to genaamd, een groot deel zou opsouperen. Het MDI meldt dat het hier feitelijk om dezelfde organisatie met dezelfde directeur en opgetelde budgetten gaat.

MDI-directeur Ronald Eissens is ook directeur van de Stichting Magenta. De laatste richtte hij op met Suzette Bronkhorst, die ook betaald medewerkster van het MDI is en er nog de nodige tijd insteekt als vrijwilligster. Bronkhorst is, volgens opgave van de Kamer van Koophandel, sinds 1993 ook bestuurslid van de Stichting Magenta.

Diezelfde Suzette Bronkhorst woont echter op hetzelfde adres als Eissens. Niet verwonderlijk want ze is zijn partner. Maar ze is nu ook secretaris van Magenta. Dit betekent dat ze een controlerende functie uitoefent op een bureau waar ze zelf werkzaam is. Bronkhorst moet dus Eissens controleren, en ook zichzelf. Eissens vindt dat geen probleem, omdat zijn partner maar 5 uur voor het MDI werkzaam zou zijn.

Penningmeester Onno Rodbard vindt het ook geen probleem dat Eissens en Bronkhorst een relatie hebben en verweven zijn met functies in het MDI en de stichting Magenta: ''Ze hebben het Meldpunt samen opgezet. Het is ook eigenlijk van hun'', zo beweert hij.

MDI en Magenta-directeur Eissens ontkent overigens dat er 200.000 euro subsidie wordt ontvangen. Volgens opgave van Eissens zelf heeft hij een werkweek van 32 uur, collega Suzette Bronkhorst 5 uur en zijn er drie medewerkers die samen 28 uur maken. Hieruit is bij benadering een besteding van loonkosten te maken, ofwel van de 200.000 euro van het bestuur, dan wel van de naar schatting 80.000 euro die de MDI-directie noemt.

Rodbard reageerde op een laatste telefoonje van Oltshoorn over nadere vragen met: "Wat een gedoe zeg, wat een gedoe. Ik ben door Suzette gebeld. Ze heeft me dringend gevraagd om niet meer over de cijfers te praten...".

Tenslotte valt ook op dat het MDI nogal summiere jaarverslagen publiceert. Het verslag over 2002 telt 16 pagina's verslagen van de werkzaamheden, dat over 2001 slechts 4,5 vel. Over de periode van vier jaar van 1997 tot en met 2000 komt het MDI met, opgeteld en afgetrokken, 9 pagina's met tabellen. Het verslag over 2002 werd trouwens pas on-line gezet nadat columniste Karin Spaink zich daar in een column over beklaagde.