Boeken in treinen moeilijk vindbaar

Uitgeverij Lemniscaat legde twee weken geleden zo'n zevenduizend boeken in de treinen van de NS neer in het kader van haar 40-jarig jubileum. De boeken, die veelal korte teksten bevatten, zijn gemerkt met een grote, gele, moeilijk verwijderbare sticker die de reiziger er op moet wijzen dat de boeken in de trein moeten blijven liggen. Maar zitten mensen eigenlijk wel te wachten op zo'n plan? En blijven die boeken überhaupt wel liggen? We gingen op onderzoek uit.

"Ik reis dagelijks met de trein, maar ik heb ze nog niet zien liggen," vertelt een vrouw op middelbare leeftijd, gehuld in zwarte jas, "maar het is een leuk initiatief hoor". Een meisje in blauwe jas voegt nog toe dat ze denkt dat de boeken wel blijven liggen, aangezien de Rails over het algemeen ook blijft liggen. Maar ondanks alle enthousiaste reacties lijkt niemand ze echt te zijn tegengekomen, die boeken in de trein. Alleen een conducteur geeft aan ze wel eens te zien: "Tussen Rotterdam en Den Haag zie ik ze regelmatig liggen. Misschien dat ze er niet meer allemaal liggen, maar ze liggen er nog wel". Een collega-conducteur moet echter bekennen de boeken nooit tegen te komen.

Of ze er nou nog liggen of niet, de actie is voor Lemniscaat alvast een groot succes: "Het heeft ons ontzettend veel promotie opgeleverd, zelfs in het buitenland", zegt Jos Baijens, redacteur bij de uitgever, terwijl hij tevreden in zijn handen wrijft.

Of het merendeel van de boeken al dan niet mee naar huis genomen is door reizigers zal niet bekend worden. De Nederlandse Spoorwegen doen geen onderzoek naar het aantal boeken dat nog in de trein ligt. "De boeken gaan hun eigen weg, we laten ze met rust", aldus de NS.

Copyright: Martijn Middel / FOK!