Hoofdverdachte zaak-Maja zwijgt over motief

De 18-jarige Goran M., hoofdverdachte in zaak van de vermoorde Maja Bradaric, weigert het motief voor de moord op Maja te vertellen. Ook voor de rechter mag dit motief volgens de Beuningenaar niet worden onthuld.

De advocaat van Goran M., P. Vestiëns, kreeg gistermorgen een nieuwe versie van het motief te horen, maar Goran M. verbood zijn advocaat hier ooit over te spreken: "Hij heeft mij een spreekverbod opgelegd over deze volgens hem werkelijke achtergrond van de moord. Ik heb vergeefs geprobeerd hem ervan te overtuigen dat het beter is daarover eerlijk te zijn, zeker tijdens zijn strafproces. Maar hij was niet te vermurwen."

Volgens Vestiëns wijkt de nieuwe verklaring aanzienlijk af van de versie die Goran M. in de eerste bekennende verklaringen aan de rechter-commissaris heeft verteld. De raadsman noemt de nieuwe verklaringen, als ze waar zijn, 'absurd en bizar'. Maar hij dringt bij justitie aan op onderzoek hiervan.

Goran M. zou tegen Vestiëns hebben gezegd dat openbaarmaking van het motief 'erg riskant zou zijn gezien de grote consequenties'. Of professionele criminelen hiermee te maken hebben, wordt bevestigd noch ontkend.

Volgens de advocaat maakt Goran M. een stabiele indruk en zou daarom geen psychisch probleem hebben: "Dat maakt zijn nieuwe verklaring des te lastiger". Vestiëns zegt dat in beide versies over het motief geen aanwijzingen voor eerwraak zijn te vinden.

Op dit moment zitten in totaal nog drie jongens vast voor de moord op de 16-jarige scholiere. Naast hoofdverdachte Goran M. (18) zijn dat Goran P. (16), Maja's ex-vriend, en Ferdi O. (18). Nina K. (15), hartsvriendin van Maja, kwam afgelopen zondag vrij. Vorige week werden door De Gelderlander details over de bewuste maandagavond naar buiten gebracht.