Jongen bevrijd na jarenlange ontvoering

Beetle herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor grote dank!

In de door veel onrust getroffen Russische regio Dagestan is een 11-jarige jongen na meer dan drie jaar gegijzeld te zijn geweest bevrijd. Onder de arrestanten is een hoofd van politie die ondermeer kidnapbestrijding in zijn portefeuille had.

Dzhamal Gamidov woog niet meer dan 15 kilogram toen de politie hem woensdag bij toeval ontdekte in de stad Khasavyurt. Zijn vader, een minister van Economische Zaken, kwam in 1997 om bij een bomaanslag. Dzhamal werd in 2000 ontvoerd.

"Hij werd geplaagd en genegeerd," aldus Patimat Kabordiyeva, hoofd van de intensive care-unit waar de jongen nu wordt behandeld. "Hij heeft nauwelijks voedsel of water gekregen."

De oma van de jongen vertelde op televisie dat hij zo licht als een veertje is. "Het is verschrikkelijk, verschrikkelijk, maar we zijn opgelucht dat hij nog leeft."
Volgens de politie is de jongen gedurende dit drama vaak verplaatst van huis naar huis. De gijzelnemers verlangden van de familie een losgeld van een miljoen Amerikaanse dollars.

Minister Magomedtagirov zei dat de jongen werd gevonden tijdens een huiszoeking naar de moordenaars van een politieofficier. De gijzelnemers probeerden nog te vluchten en Dzhamal werd haastig in een auto geduwd. Uiteindelijk werd hij al rijdend de auto uitgezet en probeerden de gijzelnemers te vluchten. Tevergeefs, want even later werden ze toch gepakt.

Onder de arrestanten is Imamutdin Temirbulatov, hoofd van de regionale anti-kidnapping-unit van de politie. Temirbulatov was een gevierd man, aangezien hij vaak ontvoeringen tot een goed einde bracht, aldus persburo AP. Hij werd twee jaar geleden ontslagen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken vanwege meningsverschillen met het departementshoofd, maar werd even later gerehabiliteerd na tegen zijn ontslag in beroep te zijn gegaan.