Annan en EU tegen orderboycot VS

De Europese Commissie en Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, hebben kritiek geuit op het plan van de VS om landen die tegen de oorlog in Irak waren, uit te sluiten van contracten voor de wederopbouw van het land. Annan vindt dat de VS haar houding opnieuw moet overwegen.

Gisteren maakte het Pentagon een lijst bekend met landen die wÚl in aanmerking komen voor de contracten. Onder andere Rusland, Duitsland en Frankrijk komen op die lijst niet voor. Deze bekendmaking van het Pentagon ging in tegen de plannen van het Witte Huis om deze landen juist wel te benaderen om te zorgen dat ze de schulden van Irak kwijtschelden.

"Onacceptabel"

Duitsland noemde de boycot gisteren onacceptabel. Frankrijk onderzoekt zelfs of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de VS. Vandaag belde Bush zelf met Parijs, Berlijn en Moskou om de woede over zijn plannen weg te nemen en om te vragen of de landen de schulden van Irak wilden saneren.

Verder liet Bush weten dat de huidige lijst van landen nog niet definitief is. "Naties die nu alsnog een bijdrage willen leveren aan mijn pogingen om van Irak een vrij en vreedzaam land te maken, zijn meer dan welkom." Hij verdedigde de lijst echter met het standpunt dat wederopbouw-contracten niet kunnen gaan naar landen "die het leven van hun militairen niet riskeren". Ook landen die bereid zijn om de schulden van Irak kwijt te schelden, kunnen rekenen op een grotere welwillendheid van de VS bij de verdeling van de contracten. Dit zei een woordvoerder van het Witte Huis.

"Een politiek onhandige zet"

Nederland staat overigens wel op de lijst. Toch zei minister Bot van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer dat hij deze actie van de VS een "onverstandige en politiek onhandige zet" vindt. "De Amerikanen hadden het nooit zo hard moeten uitdragen, daar schiet niemand wat mee op," aldus Bot.

Bedrijven in de landen die niet op de lijst staan, lopen voor honderden miljoenen euro's aan orders mis. Er zijn 26 projecten gepland met een totale waarde van circa 18,6 miljard euro.