Astronauten zagen echt aurora's in de ruimte

Wetenschappers staan perplex over nieuwe gegevens omtrent aurora's. Astronauten hebben gezegd dat ze het Noorderlicht zagen op een hoogte boven het International Space Station die 400km boven het aardoppevlak zweeft. Experts wilden dit niet geloven en deden het af als onzin of gezichtsbedrog, omdat ze dachten dat er niet genoeg moleculen waren om dit te kunnen veroorzaken.

Echter de nieuwe onlangs gelanceerde Solar Mass Ejection Imager bewijst dat de astronauten niet logen. De instrumenten toonden inderdaad aurora's op die hoogte. "Het is een mysterie," zegt Bernard Jackson, een natuurkundige van de Universiteit van Californië. "Dit is veel hoger dan wie dan ook verwacht had". De wetenschappers krabbelen nu terug. "Het kan zijn dat er stikstof uit de ionosfeer uitgestoten wordt de ruimte in gedurende een deeltjesuitbarsting op de zon".

De bevindingen zijn woensdag gepresenteerd bij de bijeenkomst van de American Geophysical Union. De astronauten die de aurora's gezien hebben, voelen zich nu als piloten die nooit geloofd werden toen ze bliksem naar boven uit de wolken zagen schieten. Wetenschappers dachten ook dat dit flauwekul was, totdat het tegendeel bewezen werd door metingen en foto's.