Vlaanderen populaire vakantiebestemming

Vlaanderen en de Belgische kust worden steeds populairder als vakantiebestemming onder de Nederlanders. Dit is gebleken uit een onderzoek van Continu Vakantie Onderzoek Nederland.

"Van de vijf meest geliefde vakantiebestemmingen van de Nederlanders is België de enige in stijgende lijn en dat terwijl onze noorderburen in de eerste zes maanden van dit jaar een kwart miljoen minder reizen hebben ondernomen", vertelt de Vlaamse minister van Toerisme Renaat Landuyt. Het beeld van Nederlanders die met hun caravans over verafgelegen snelwegen rijden, zou niet meer kloppen en moet worden bijgesteld. Landuyt:"Reden voor de verschuiving is vermoedelijk de jarenlange inspanning om de kust bij onze noorderburen te promoten."

België staat op de tweede plaats achter Frankrijk op de lijst van polulairste vakantiebestemmingen. Duitsland, Spanje en Oostenrijk volgen op grote afstand, aldus de minister.

De cijfers laten zien dat Nederlanders met 2.7 miljoen overnachtingen in 2002 de sterkste buitenlandse markt vormen voor Vlaanderen. Een kwart van de overnachtingen wordt aan de kust geboekt, één op de vijf in een kunststad als Brugge, Antwerpen of Gent. Dit jaar zouden de cijfers nog hoger komen te liggen.

Het bedrag dat Nederlandse campingtoeristen tijdens hun vakantie uitgeven bedraagd gemiddeld 41 euro per dag. In kunststeden loopt dit bedrag zelfs op tot 110 euro. Het geld wordt vooral uitgegeven in horecagelegenheden en bij het winkelen.