Anti-joods geweld in BelgiŽ fors toegenomen

Het aantal gewelddadigheden met anti-joods karakter is in BelgiŽ momenteel tien keer zo hoog als in het jaar 2000. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) en het Forum der Joodse Organisaties. Vůůr 2000 waren er jaarlijks gemiddeld drie incidenten. In 2001 schoot het aantal naar 27, in 2002 was er een piek van 51 en dit jaar zijn er al 26 problemen gerapporteerd, zo schrijft de krant De Morgen.

Joodse organisaties in BelgiŽ zien een direct verband met de crisis in Palestina en de opkomst van de Arabisch Europese Liga (AEL) van Dyab Abou Jahjah. De incidenten tegen joden bestaan uit aanslagen tegen synagogen, lichamelijk geweld, doodsbedreigingen, beledigingen, de verspreiding van propagandamateriaal met hakenkruisen tot koffers van Elal-vluchten die in Zaventem met een hakenkruis beklad worden. ''Dat alles doet sterk denken aan het antisemitisme van de jaren dertig'', zegt secretarisgeneraal Diane Keyser. ''Brandbommen tegen de gevels van synagogen, hakenkruisen op banken en gevels, mensen uitschelden voor 'vuile jood'.''

Volgens Keyser gaat niet alleen meer om beledigingen. Een aanzienlijk deel van de daden wordt gepleegd door jongeren van Maghrebijnse afkomst. Tijdens het oplaaien van de intifada in het voorjaar van 2002 waren er meerdere incidenten per week. Ook de opkomst van de Arabisch-Europese Liga van Abou Jahjah deed volgens Keyser het antisemitisme toenemen. ''De AEL heeft bepaalde anti-joodse acties georkestreerd, dat is overduidelijk''.

Volgens Keyser treedt er bij de media steeds meer gewenning op. ''Alleen als mensen in het ziekenhuis worden geslagen, krijgen we enige aandacht''.