Irak richt 'Saddam-tribunaal' op

Irak: icoontje Irak gaat een tribunaal opgerichten waar de kopstukken van het Saddam-bewind berecht zullen worden voor misdaden tegen de menselijkheid. De Iraakse regeringsraad, aangesteld door de Verenigde Staten, zal waarschijnlijk vandaag de wet aannemen, die de oprichting van het tribunaal mogelijk maakt. Het tribunaal wil ook proberen Saddam Hussein bij verstek te berechten.

Functionarissen van de door de Verenigde Staten ingestelde raad gaven aan dat het tijd kost, eer dat het eerste proces zal beginnen. De leden van de raad zeggen dat de processen in het land zelf plaats zullen gaan vinden en dat de rechters Iraki's zijn. Buitenlandse rechters kunnen erbij betrokken worden als waarnemer.

De Amerikaanse regering hoopt dat vervolging van Saddams belangrijkste medewerkers de steun voor de regeringsraad zal doen toenemen en de Iraki's ervan zal overtuigen dat het oude regime niet terugkeert.

Bovenaan de lijst van mogelijke verdachten prijken de 55 kopstukken die in het Amerikaanse kaartspel van de meest gezochte Irakezen zijn opgenomen. Van de 55 zijn er al 40 opgepakt, onder wie de voormalige vice-president Taha Yassin Ramadan, de ex-minister van Buitenlandse Zaken Tareq Aziz, en Hassan al-Majid ofwel 'Ali Chemicali'.

De kopstukken van het Saddam-regime worden verantwoordelijk gehouden voor schending van de mensenrechten en massamoord op Iraakse koerden, sjiitische moslims, IraniŽrs en Koeweiters.