Leger VS doodt opnieuw kinderen

Voor de derde keer sinds afgelopen vrijdag zijn er door het Amerikaanse leger kinderen in Afghanistan gedood. Zo werd vandaag bekend dat zes kinderen en twee volwassenen afgelopen vrijdag om het leven zijn gekomen, toen Amerikaanse troepen een gebouwencomplex bij de Afghaanse stad Gardez bestormden.

De reden van de bestorming van het complex was volgens de Amerikanen dat het mogelijk zou dienen als wapenopslagplaats van een vermoedelijke Taliban-commandant. Verder zouden de militairen niet geweten hebben dat er nog burgers in de gebouwen aanwezig waren. De zes slachtoffers werden later onder de puinhopen aangetroffen. In totaal werden negen mensen werden gearresteerd.

Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten zegt dat het onmogelijk is om dergelijke incidenten te voorkomen. Wel sprak hij zijn spijt over het incident uit. "We doen heel erg ons best om niemand te doden. We nemen terroristen liever gevangen dan dat we ze doden. Maar als zoals in dit geval burgers zich in een terroristencomplex omringen met duizenden wapens en munitie, kunnen we niet instaan voor de gevolgen."

Het is de derde keer in korte tijd dat bij een bombardement kinderen omkomen in Afghanistan. Gisteren werd bekend in het oosten van Afghanistan in de nacht van de zondag op maandag bij een luchtaanval van de Verenigde Staten acht burgers waren gedood, waaronder twee of drie kinderen. Zaterdag kwamen door een Amerikaanse luchtaanval in het zuidoosten van Afghanistan al negen kinderen om het leven.

Bij de stad waar het eerste incident plaatsvond is nog sterke steun voor de Taliban en de Hezb-e-Islami, twee felle tegenstanders van de coalitie. Volgens BBC-correspondent Crispin Thorold had de VS anders met de situatie om moeten gaan. In een gebied waar al zoveel tegenstanders van de coalitie zijn wakkert volgens hem een dergelijke actie de woede tegen de buitenlandse troepen alleen maar aan.