Omroep Gelderland wil geen smartlappen

Omroep Gelderland vindt het plan van de Gelderse politiek om in de avonduren alleen smartlappen uit te zenden "onbespreekbaar". Een werkgroep uit Provinciale Staten vindt dat een smartlappenzender 's avonds op de etherfrequentie van Radio Gelderland moet uitzenden.

Het idee voor een zender voor het levenslied komt van SP'er Paul Freriks. Dit nadat er in Arnhem protest ontstond omdat een aantal etherpiraten uit de lucht werden gehaald. Freriks wil op de kabel een aparte frequentie vrij maken. In de ether moet de zender dan via Radio Gelderland te horen zijn. "Die maakt na 19:00 uur geen eigen programma's, maar zendt dan Radio 1 uit. Waarom zou je daar geen ruimte maken voor het levenslied?", aldus Freriks. De medewerkers van de piraten kunnen dan de zendtijd vullen.

Adjunct-hoofdredacteur Ton Mallo van Omroep Gelderland vindt het een onzalig idee. "Wij hebben een bepaald luisterpubliek, waar je voorzichtig mee moet omgaan. In tegenstelling tot tv-kijkers zijn radioluisteraars geen zappers. Maar als ze zich meer dan gemiddeld ergeren, gaan ze wel weg. En als je ze eenmaal kwijt bent, komen ze niet terug."

De provincie kan de zenders van Omroep Gelderland niet vorderen. Maar er bestaat wel een financiële relatie: de omroep krijgt haar subsidie via de provincie. Freriks zinspeelt daar al op: "Het is natuurlijk jammer dat zij twaalf miljoen euro krijgen en 's avonds geen eigen uitzendingen hebben, nietwaar?"