Kamer wil dierenactivist als terrorist straffen

Een meerderheid van de Tweede Kamer, bestaande uit CDA, VVD en LPF, wil nog steeds dat dierenrechtactivisme voortaan als terrorisme beschouwd wordt. Dat bleek gisteren bij een debat over een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie om terrorisme harder aan te pakken.

Donner is geen voorstander van de wens van CDA, VVD en LPF. Wel wil Donner terrorisme in zijn algemeenheid harder aanpakken. In de wet terroristische misdrijven wil Donner de 'werving voor gewapende strijd' en 'samenspannen met als doel een terroristisch misdrijf te plegen' strafbaar stellen met respectievelijk maximaal 4 en 10 jaar gevangenisstraf. Wťl moet dan worden bewezen dat minimaal twee personen bezig waren een terreurdaad voor te bereiden. Nu moet deelname aan een terroristische organisatie worden bewezen.

De PvdA, GroenLinks en de SP vinden het wetsvoorstel van Donner te ver gaan. Zij vinden wel dat terrorisme harder aangepakt moet worden, maar vrezen voor rechterlijke dwalingen door het opnemen van het begrip samenspanning. CDA, VVD en LPF gaan de plannen van Donner daarentegen nog niet ver genoeg. Zij willen dat AIVD-informatie gebruikt mag worden in strafzaken.

Wat betreft het CDA, VVD en LPF standpunt dat dierenrechtenactivisten voor de wet als terroristen behandeld moeten worden, zijn de SP en GroenLinks mordicus tegen. De PvdA neemt een middenpositie in.