Braziliaanse stad doet homo's in de ban

In Brazilië is opschudding ontstaan over burgemeester Elcio Berti. In zijn gemeente Bocaiúva do Sul heeft hij homoseksuele mensen tot ongewenste burgers verklaard. De verklaring heeft geleid tot een storm van kritiek op de bewindsman.

De Braziliaanse media melden dat homofielen en lesbiennes sinds vandaag het "vestigingsrecht" in de gemeente is ontzegd. De burgemeester had hiervoor gisteren een decreet uitgevaardigd. Door de maatregel moeten nu homo's zijn gemeente gedwongen verlaten. Om hoeveel personen het gaat, is niet duidelijk

"We zijn zeer bezorgd om kinderen en families in onze gemeente. Ik bescherm onze zeden, men kan niet maar alles accepteren", aldus Berti zijn omstreden besluit verdedigde.

De vooraanstaande Braziliaanse journalist Carlos Heitor Cony uitte scherpe kritiek op de beslissing van Berti scherp. "Dit is een ongehoord geval van discriminatie." Juristen hebben al laten weten dat het vestigingsverbod in strijd is met de Braziliaanse grondwet.

Het is niet de eerste keer dat Berti voor commotie zorgt. Zo deed hij vijf jaar geleden de verkoop van voorbehoedsmiddelen in de ban en wilde hij het seksueel stimulerende middel Viagra gratis verstrekken. Met de maatregelen destijds wilde hij het inwoneraantal van zijn gemeente opvijzelen. Na een week werd zijn besluit door de rechter teruggedraaid.