Helft van de ski-oorden zal wegsmelten

HubJub en The_T hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Slecht nieuws voor ski fans. Uit een rapport van UNEP, het milieuprogramma van de VN, blijkt dat door de opwarming van ons klimaat ruim de helft van de Zwitserse ski-oorden binnen vijftig jaar verdwenen kan zijn. Ook wintersporten in Duitsland, ItaliŰ en Oostenrijk wordt de komende tientallen jaren steeds lastiger.

Door de opwarming van de aardse atmosfeer zal de sneeuwgrens volgens de prognoses de komende dertig tot vijftig jaar twee- tot vijfhonderd meter hoger komen te liggen. Voor landen met veel laaggelegen ski-oorden, zoals AustraliŰ, is dat rampzalig.

Op hooggelegen gebieden kan het gevaarlijk worden. Computermodellen wijzen uit dat er door de klimaatopwarming op grotere hoogte meer sneeuw zal gaan vallen. Dat verhoogt de kans op verwoestende lawines.

De grens voor wintersportgebieden ligt momenteel op 1300 meter hoogte. In Zwitserland verstrekken de banken echter al geen leningen meer aan wintersportoorden die lager liggen dan 1500 meter. Eenderde van alle Zwitserse ski-oorden zit daardoor nu al in de problemen. Vooral oefenpistes voor kinderen worden bedreigd: die liggen dikwijls lager op de berg.

Het UNEP baseert zich op cijfers van het Intergouvernmentele Panel voor Klimaatverandering (IPCC), een VN-denktank van tweeduizend wetenschappers die in 1999 de gevolgen van de klimaatverandering in kaart brachten. Volgens het IPCC zal de temperatuur de komende eeuw stijgen met 1,4 tot 5,8 graden.