PvdA woedend op Balkenende

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De PvdA is boos op de ministers De Geus (CDA) van Sociale Zaken, Hoogervorst (VVD) van Volksgezondheid en premier Balkenende. De partij vindt het onaanvaardbaar dat de koopkrachtdaling van chronisch zieken en gehandicapten op kan lopen tot acht procent. Premier Balkenende had in de Eerste Kamer toegezegd dat de koopkracht van zwakkeren afhankelijk van hun leefsituatie zou dalen of stijgen met slechts één procent.

PvdA-Tweede Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl: "De regering heeft dit tot maandag verzwegen, Er is geen excuus voor dit kabinet." De PvdA wil ter compensatie de ziektekostenpremie met twintig euro verlagen. Ook de VVD is 'geschrokken'. Frans Weekers: "Sommige maatregelen lijken unfair uit te pakken en daar is maatwerk voor nodig."

Premier Jan Peter Balkenende liet al weten niet beloofd te hebben dat de koopkrachtdaling maar één procent zou zijn. Het kabinet geeft geen koopkrachtgarantie af. Dat schrijf Balkenende op verzoek van PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Balkenende is het niet nieuw dat enkele Nederlanders zwaarder worden getroffen door de bezuinigingen dan anderen. "Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer heb ik dit herhaald en daarbij nader toegelicht dat er altijd gevallen zijn die naar boven en naar onder afwijken op grond van specifieke inkomenseffecten, en dat er geen sprake kan zijn van koopkrachtgarantie in individuele gevallen", aldus Balkenende.