Vijftal had wel banden met terrorisme

Volgens minister Donner van Justitie hadden de vijf mannen die in oktober werden opgepakt op verdenking van terrorisme, banden met een man die betrokken was bij aanslagen eerder dit jaar in Casablanca.

Het vijftal werd opgepakt na aanwijzingen van de inlichtingendienst AIVD. Op verzoek van de VVD-fractie gaf minister Donner van Justitie gisteren in een brief opheldering over de motieven die hebben geleid tot de arrestatie van de mannen.

Volgens Donner bleek onder meer dat de vijf spraken over een naderende actie. Ook wist de dienst dat twee leden van de groep onlangs in Pakistan waren geweest. Eťn van hen had daar in een trainingskamp gezeten. Ook stond de groep in contact met iemand in Spanje die opdracht gaf een paspoort te regelen.

Na de aanhouding van de mannen werd een testament gevonden, wat gebruikelijk is bij radicale moslims die deelnemen aan de jihad, de gewapende strijd tegen tegenstanders van de islam. De groep werd kort na hun arrestatie vrijgelaten omdat er onvoldoende ernstige bezwaren waren om ze nog langer vast te houden, aldus minister Donner.