Amerikaanse leger ontslaat 37 vertalers

Vans had ons via de newssubmit het volgende vertaalde en herschreven bericht te melden:

Het Amerikaanse leger zit met een groot tekort aan experts in buitenlandse talen. Gedurende de afgelopen twee jaar heeft de Amerikaanse defensie 37 vertalers ontslagen. Deze experts werden opgeleid door het taleninstituut van de Amerikaans defensie. Een groot aantal van hen was gespecialiseerd in Arabisch.

De reden voor ontslag was niet dat de taalkundigen niet goed waren in hun vak of dat er geen werk genoeg was. Nee, deze 37 mensen waren homoseksueel en konden of wilden dat niet verzwijgen. Binnen het Amerikaanse leger bestaat een "don't ask, don't tell" regel.

Onder de druk van ex-president Clinton is deze regel in 1993 tot stand gekomen. Voor die tijd werden homoseksuelen zonder meer geweerd uit het Amerikaanse leger. Toch worden tegenwoordig in Amerika nog drie of vier mensen per dag ontslagen omdat ze homoseksueel zijn ťn daar openlijk voor uit komen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger reageerde: "Wij hebben normen. We hebben lichamelijke normen, academische normen. De ontslagen taalkundigen zijn slachtoffer van hun eigen falen om zich aan de gedragsnorm te houden."