Berlusconi verwerft meer mediamacht

calvobbes had ons via de newssubmit een herschreven bericht gestuurd, waarvoor onze dank!

Silvio Berlusconi lijkt van plan te zijn om de totale Italiaanse media te gaan beheersen. Nu heeft zijn familie al 95 procent van de Italiaanse televisie in het bezit. Door een wet die nu is aangenomen, zou dat aandeel nog groter kunnen worden.

De nieuwe wet zorgt ervoor dat een uitspraak van het constitutionele hof niet meer van kracht is. Zo was er dankzij een uitspraak bepaald dat Berlusconi op 1 januari afstand moest doen van ťťn van zijn televisiestations. Daarnaast wordt het met deze wet voor commerciele TV zenders vanaf 2009 mogelijk om een belang te krijgen in radiostations en kranten.

In de senaat was de stemuitslag als volgt: 155 afgevaardigden stemden voor de wet, 128 tegen. Het voorstel voor de wet was drie jaar geleden al ingediend en in oktober werd het door het lagerhuis geloodst.

De wet moet nog wel goedgekeurd worden door de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi. De oppositie hoopt dat Ciampi zich aan eerdere uitspraken houdt, waarbij hij pleitte voor onafhankelijke media.