Steeds meer hoofddoekjes op HBO's

Collegeleden en decanen van de Hogeschool van Amsterdam en de Haagse Hogeschool zijn bezorgd over de toename van het aantal moslimstudentes die een hoofddoek gaan dragen op school, zo schrijft het NRC-Handelsblad. Aan de Hogeschool van Amsterdam draagt bijna 50% van de moslimmeisjes al een hoofddoek.

Volgens Ankie Verlaan, lid van het college van bestuur van de Hogeschool van Amsterdam, voelen jonge moslims - meisjes met hoofdbedekking en jongens met baarden - zich niet erkend en herkend. ''Er is sprake van maatschappelijke spanning: kijk naar de discriminerende opmerkingen die sommige moslims in het openbaar maken over joden. Als we daar niet snel iets aan doen, kan dat akelige gevolgen hebben''. Studentenmentor Eric Kensdell van de Hogeschool van Amsterdam zegt dat sommige moslimstudenten de neiging hebben zich te isoleren: ,,Er is zoveel slecht nieuws over moslims. Ze tooien zich in hun eigen kleuren en vormen een beveiligd kordon''.

Ook de Haagse Hogeschool constateert eenzelfde ontwikkeling: ,,Enkele maanden geleden weigerde een Nederlandse economiestudent samen te werken met een moslimmeisje omdat ze een hoofddoek droeg. Hij is in een ander groepje gezet. Andere moslimmeisjes zijn solidair. Ze redeneren: 'Nu zal je het krijgen ook' en gaan juist een hoofddoek dragen'', zo zegt de minderhedenco÷rdinator van de school. Ook aan de Hogeschool Rotterdam stijgt het aantal studentes met hoofddoeken, maar reden tot bezorgdheid geeft dat daar niet volgens een collegelid.

Verlaan van de Hogeschool van Amsterdam zegt verder tegen de aanwezigheid van de gebedsruimten op haar school te zijn. ,,Ik ben voor scheiding van kerk en staat. Dat betekent dat op een openbare school geen gebedsruimte zou moeten zijn''. Zij zal wel in gesprek gaan met studenten, die deze voorzieningen op school wel willen.