Rusland blokkeert verklaringen OVSE-top


Colin Powell tijdens de OVSE-top in Maastricht


Uit de slotverklaring van de OVSE-top door Jaap de Hoop Scheffer, voorzitter van de OVSE-conferentie in Maastricht, blijkt dat Rusland twee verklaringen over Georgië en Moldavië heeft geblokkeerd. Het was de bedoeling dat deze verklaringen zouden worden aangenomen door alle 55 OVSE-landen. OVSE is de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, waarin 55 landen zijn vertegenwoordigd.

Ondanks intensieve besprekingen is het De Hoop Scheffer niet gelukt om binnen de OVSE overeenstemming te bereiken over de uitvoering van de zogeheten Istanbul-afspraken. Doel van deze afspraken is dat het Russische leger zich voor 31 december van dit jaar uit Georgië en Moldavië terugtrekt. Over het de blokkade van de verklaringen door Rusland waren vrijwel alle delegaties, waaronder de Europese Unie en alle delegaties, onder aanvoering van de Europese Unie en landen als de Verenigde Staten, teleurgesteld.

De meeste landen hechten er waarde aan dat Georgië gesteund wordt in het opbouwen van een nieuwe democratie. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, uitte eerder vandaag in een felle toespraak al zijn teleurstelling over het feit dat het Russische leger nog steeds in Moldavië en Georgië actief is. Rusland zou haar aanwezigheid in beide landen zien als een "noodzakelijke vredesmacht", aldus een Russische diplomaat. Volgens hem zou een eigen troepenmacht van de OVSE de Russische aanwezigheid overbodig maken.

Ondanks de teleurstelling over de opstelling van Rusland kon Jaap de Hoop Scheffer aan het einde van de conferentie een lange lijst van punten voorlezen waarover alle delegaties het eens waren geworden.

--
Meer informatie over de OVSE-top 2003 (inclusief toespraken en verklaringen) vind je op de officiële site van deze bijeenkomst.