CDA wil eerwraak zwaarder straffen

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen vindt dat er een zwaardere straf moet komen voor daders wanneer eerwraak de reden van moord of doodslag blijkt te zijn. Ook wil de CDA'er dat illegaal verblijf in Nederland strafbaar wordt gesteld, zo meldt de Telegraaf. ''In onze rechtsstaat moeten de Nederlandse normen en waarden de maat aangeven. Eerwraak en illegaliteit passen daar absoluut niet in''.

''Illegalen die nu worden aangehouden en weigeren hun identiteit bekend te maken, staan nu in een mum van tijd weer op straat en duiken weer allerlei grijze of zwarte circuits in. Dat is niet te tolereren'', zo meent de fractieleider van het CDA.

Verhagen wil van het kabinet snel maatregelen om de integratie van allochtonen in ons land te bespoedigen. ''Als we er niet in slagen de integratie te verbeteren, ondergraven we op een gruwelijke wijze het draagvlak om mensen die uit het buitenland komen te accepteren''.

Opmerkelijk is dat onlangs de LPF in de Kamer pleitte voor extra straf in geval van eerwraak. De ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) lieten toen weten dat rechters nu al rekening kunnen houden met eerwraak bij de bepaling van de hoogte van de straf. Zij zagen dan ook geen reden eerwraak apart in de strafwet op te nemen.