Enorme schat gevonden voor kust van Florida

Beetle had ons -geheel vertaald!- via de newssubmit het volgende te melden:

Archeologen hebben een enorme schat gevonden voor de Amerikaanse kust, ter hoogte van Florida. De schat bevindt zich aan boord van het wrak van de Raderboot SS Republic. Volgens historische verslagen waren er maar liefst 20000 gouden munten aan boord, die een huidige waarde van 120- tot 180 miljoen US dollar vertegenwoordigen. Het schip ging tijdens een storm in 1865 verloren op de Atlantische Oceaan.

Het schip ligt op een diepte van ruim 1700 voet (ca. 520m) en wordt momenteel onderzocht door de bemanning van het schip de Odyssey Explorer. Volgens de eerste onderzoeksgegevens zou de goudschat aan boord misschien nog veel groter zijn, tot mogelijk meer dan 30000 stuks. Hoe dan ook, het zal een van de rijkste vondsten zijn die ooit van de zeebodem kwam. En omdat de vondst formeel gezien in internationale wateren is gedaan, hoeft het bedrijf Odyssey Marine Exploration (OME), die de berging uitvoert, de winst niet te delen met de kuststaten. Ook heeft het bedrijf zich een legale positie verworven die voorkomt dat iemand anders een claim op de vondst kan doen.

De eerste hoge resolutie foto's die genomen zijn met op afstand bestuurbare robots laten hopen met gouden munten zien die rechtstreeks uit de film "Pirates of the Caribbean" zouden kunnen komen. "Hier dromen we allemaal wel eens van" zei muntexpert Donald Kagin, een autoriteit op het gebied van Amerikaanse munten die is ingehuurd om de schat te catalogiseren. "Het is echter nog te vroeg om nu al te zeggen wat het allemaal waard is."

De ontdekking van de Republic in juli dit jaar, ongeveer 100 mijl uit de kust van zuidwest Savannah, was het resultaat van meer dan 10 jaar zoeken door John Morris, president directeur van OME, en zijn partner Greg Stemm. Tot op heden zijn er ongeveer 1750 munten en 300 andere schatten, inclusief de scheepsbel, naar boven gehaald. Het zal nog zo'n drie maanden vergen om de klus te klaren. De expeditie wordt vastgelegd door een team van National Geographic.

De Republic, een stoomschip van 210 voet, was een onderdeel van de vloot van de Unionisten, en had 59 passagiers aan boord. Het geld werd van New York naar New Orleans gevaren om te worden gebruikt voor de wederopbouw van het zuiden van de VS. De burgeroorlog was net afgelopen. Volgens een krantenbericht uit die tijd werden alle passagiers gered met reddingsboten, maar het schip en de schat verdween onder de golven.

Het bedrijf OME is ook van plan om een ander schip te gaan onderzoeken, het in 1694 gezonken schip de HMS Sussex. Dit schip was het vlaggenschip van een konvooi dat de Middellandse Zee op voer, maar ter hoogte van Gibraltar zonk. Volgens historici had dit bijna 50 meter lange schip negen ton goud aan boord, bedoeld voor de graaf van Savoye. De goudschat zou worden aangewend om de steun van de graaf te verwerven in de oorlog die de Britten destijds voerden tegen Frankrijk. Hoewel de lading van de Sussex groter kan zijn dan die van de Republic, zullen en Odyssey Marine Exploration en de Britse overheid de opbrengst in dit geval wel moeten delen. Het bedrijf krijgt 80% van de waarde over de eerste 45 miljoen dollar, en daarna 50% van wat erna nog wordt gevonden.