Soldaten VS doden 46 Irakezen in Irak

Irak: icoontje Amerikaanse militairen hebben 46 Irakezen gedood die hadden gepoogd een Amerikaans konvooi in een hinderlaag te laten rijden. Dat gebeurde bij Samarra, tussen Bagdad en Tikrit. Acht Irakezen zijn gevangen genomen. Minstens achttien Irakezen, vijf Amerikaanse soldaten en een burger die met hen mee reisde raakten gewond.

Het Amerikaanse leger zegt bewijzen te hebben dat de aanvallen dichtbij elkaar plaats moesten gaan vinden. De aanvallen zouden gericht zijn op meerdere konvooien en moesten uitgevoerd worden met wapens als mortieren, granaten en geweren. Drie gebouwen van waar de strijders op de konvooien schoten, werden met de grond gelijk gemaakt.

Sommige strijders droegen uniformen van de Fedayeen, een militie van Saddam Hussein. De Verenigde Staten verdenken leden van de Fedayeen van het gewapende verzet tegen de bezetting.

Eerder op de dag werden bij Tikrit twee Zuid-Koreanen omgekomen, toen hun auto werd beschoten. Dit weekeinde waren veel aanslagen op buitenlanders in Irak.

Afgelopen zaterdag werden zeven Spaanse agenten, een Columbiaanse aannemer, twee Japanse diplomaten en twee Amerikanen gedood. Japan en Spanje passen hun Irak-beleid niet aan, Zuid-Korea beraadt zich nog.