'GroenLinks wil 'Robin Hood-heffing'

Dark-D had ons via de newssubmit het volgende te melden:

GroenLinks wil dat de hoge inkomens, vanaf vier keer modaal of 100.000 euro per jaar, eenmalig 500 euro extra belasting betalen voor de minima omdat de verschillen tussen rijk en arm in 2004 onaanvaardbaar groot worden. De voorgestelde heffing wordt nu al de 'Robin Hood-heffing' genoemd.

Het Tweede-Kamerlid van GroenLinks, Van Gent, zal de heffing als voorstel de komende dagen indienen in het Kamerdebat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Volgens berekeningen van de partij zalt de koopkracht van mensen met een minimuminkomen door het kabinetsbeleid met 25 procent gaan dalen. Hierbij gaat het om voor minima, chronische zieken, huurders en ouderen.

Het alternatief van het kabinet is volgens Van Gent "een oproep tot bedeling door het bedrijfsleven". Van Gent refereert hierbij naar het najaarsakkoord waarin zou staan dat grote bedrijven een extraatje voor de minima gaan verzorgen. Zij vraagt zich af wat Balkenende en De Geus daarbij zich voorstellen: "Moet Philips 50.000 stofzuigers beschikbaar stellen ?".