700 demonstranten tegen OVSE-top Maastricht

Vanmiddag hebben ongeveer zevenhonderd mensen in Maastricht gedemonstreerd tegen de OVSE-top in die stad. De bijeenkomst van 55 ministers van Buitenlandse Zaken vindt morgen en overmorgen plaats. Colin Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zal één dag aanwezig zijn.

De actievoerders waren afkomstig uit verschillende landen en van verschillend pluimage. Zo liepen studenten mee, maar ook leden van linkse politieke partijen en aanhangers van de Arabisch Europese Liga (AEL). Ze zijn het niet ermee eens dat de strijd tegen terrorisme, het belangrijkste punt op de agenda van de top, ten koste gaat van de mensenrechten in de wereld. Verder richtte het protest zich tegen het Amerikaanse optreden in de Irak. Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken werd voor "ziende blind" verklaard.

Hoewel enkele honderden agenten aanwezig waren, is de demonstratie zonder problemen verlopen. Aan het begin van de demonstratie liepen enkele mensen over het treinspoor, waardoor het treinverkeer tussen Maastricht-Centraal en station Randwyck korte tijd werd stilgelegd.

De demonstratie is inmiddels geëindigd, waarna een manifestatie met muziek en toespraken is begonnen.