Advocaat: 'Groep met mogelijkheden'

Bondscoach Dick Advocaat noemt de groep waarin Nederland is terechtgekomen tijdens de loting voor het Euro 2004 in Portugal een 'groep met mogelijkheden'.

Nederland speelt tijdens het toernooi, volgend jaar juni, haar openingswedstrijd tegen aartsrivaal Duitsland. Verder moet de ploeg het opnemen tegen Tsjechië, die Nederland tijdens de kwalificatie voor het toernooi van de groepswinst af wist te houden, waardoor de ploeg play-off-wedstrijden tegen Schotland moest spelen, en speelt het haar laatste groepswedstrijd tegen outsider Letland.

Het feit de Nederlandse ploeg het in de eerste wedstrijd moet opnemen tegen Duitsland ziet Advocaat als een groot voordeel: "De Duitsers hebben in het verleden altijd bewezen er op grote toernooien te staan. Ik denk dat dat heel positief kan werken, omdat je weet dat je daar niet kan verslappen en dat je er moet staan."

Ook over Tsjechië heeft de bondscoach, ondanks het verlies in de kwalificatie, een goed gevoel: "Voor Tsjechië hebben we geen geheimen meer. Net als Duitsland hebben we tegenover Tsjechië een grote rivaliteit naar aanleiding van wat er gebeurd is in de laatste wedstrijd. Daar kijk ik zelf wel positief tegen aan."

Advocaat vindt niet dat Nederland een zware groep geloot heeft: "Het voordeel is dat je een aantal ploegen goed kent. In iedere groep zitten lastige tegenstanders, en ook in de onze. Letland speelde bijvoorbeeld 2-2 in de uitwedstrijd tegen Turkije, wie had dat verwacht?"

Aan de loting kleeft één groot nadeel: Nederland speelt haar groepswedstrijden in Aveiro en Braga, in het noorden van Portugal, terwijl de ploeg haar kamp zal opslaan in het zuiden van Portugal. Toch zal Nederland dit niet veranderen: "Je krijgt niet altijd wat je hoopt. We hebben in ieder geval overal rekening mee gehouden."

Over de vraag of hij tijdens het EK nog bondscoach is liet Advocaat geen twijfel bestaan: "Ik blijf bondscoach, anders had ik hier niet gezeten", aldus Advocaat voor de microfoon van NOS-radioverslaggever Bas Ticheler.


Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager! Discussieer ook mee in het FOK! Voetbalforum!