''Samenzwering aanslag vliegtuig ontdekt''

In Groot-Brittannië denkt de politie een samenzwering te hebben ontdekt voor een bomaanslag rond Kerstmis op een transatlantische vlucht. Uit onlangs gevonden documenten en afgetapte telefoongesprekken zou blijken dat een aanslag werd voorbereid op een vliegtuig vanaf het vliegveld Heathrow naar New York.

Britse veiligheidsdiensten menen dat terreurcellen van al-Qaeda de laatste maanden een nieuw dodelijk wapen hebben ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van een mengeling van plastic explosieven. Die zijn makkelijk te verbergen in handbagage of in een schoen en zijn moeilijk te ontdekken met detectieapparatuur.

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar explosieven die afgelopen donderdag gevonden zijn in het huis van de 24-jarige Sajid Badat. Het zou gaan om de substantie petn (pentaerythritol tetranitrate) die als ontsteking zou moeten dienen voor de plastic explosieven. Badat, een in Groot-Brittannië geboren moslimstudent, zou ook banden hebben met de 'schoenbom-terrorist' Richard Reid.