Grenzen NL langer dicht voor Oosteuropeanen

De grenzen gaan toch nog twee jaar dicht voor werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Dat besluit het kabinet waarschijnlijk vrijdag, op voorstel van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken.

Rutte heeft het kabinet twee mogelijke opties voorgelegd. Één daarvan houdt in dat de grenzen dicht zullen blijven. Echter, wanneer er voor bepaalde beroepen en werkzaamheden geen Nederlanders gevonden kunnen worden, krijgen de Oost-Europeanen de mogelijkheid om een werkvergunning aan te vragen. De andere optie houdt in dat de grenzen dichtgaan, met uitzondering van enkele sectoren. Zo zou bijvoorbeeld de agrarische sector nieuwe EU-werknemers kunnen inhuren, zolang hen het minimumloon betaald wordt.

Een Kamermeerderheid, bestaande uit het CDA, VVD en LPF, stelde eerder al voor om de komende twee jaar de grenzen te sluiten voor werknemers uit de tien nieuwe EU-landen. In de tussenliggende periode moet dan de werkloosheid in Nederland aangepakt zijn. Wanneer de grenzen meteen opengaan, vrezen de partijen dat Nederland overspoeld wordt door veel goedkopere arbeidskrachten uit Polen en Letland. Doordat deze Oosteuropeanen voor tarieven ver onder het minimumloon bereid zijn te werken, zouden Nederlandse werklozen nog moeilijker aan werk kunnen komen.