Iran hard veroordeeld voor kernwapen activiteiten

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft Iran in een resolutie veroordeeld voor zijn nucleaire programma. Tegelijkertijd besloot het IAEA Iran niet aan te geven bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en voorkwam het daarmee mogelijk sancties tegen Iran.

Vandaag ging de IAEA met een resolutie akkoord die was opgesteld door de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. De resolutie houd in dat de IAEA Iran scherp veroordeelt voor zijn nucleaire programma.

Echter, omdat Iran sinds oktober weer inzage van het programma geeft aan de inspecteurs van het atoomagentschap, besloot de IAEA Teheran niet aan te geven bij de VN-Veiligheidsraad. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hadden aangedrongen op enige compensatie voor Iran's bereidwilligheid.

In de tekst wordt niet specifiek verwezen naar de VN-Veiligheidsraad. Wel wordt gesteld dat als Iran in de toekomst het verdrag weer schendt, het IAEA opnieuw zal optreden. In de IAEA-statuten staat dat het agentschap de Veiligheidsraad kan inschakelen, die op zijn beurt sancties kan opleggen.

De veroordeling is voor de Verenigde Staten niet voldoende. Het land was al op voorhand gebrand op een veroordeling. Volgens Washington schendt de regering in Teheran systematisch het non-proliferatieverdrag.

Teheran heeft de afgelopen jaren steevast volgehouden dat het nucleaire programma alleen vreedzame doelen nastreeft. Iran heeft zich dan ook steeds verzet tegen een beoordeling door de Veiligheidsraad.