Zes directieleden al 48 uur gegijzeld

calvobbes en bumberklevers hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds maandag worden er in een Belgische fabriek 6 directieleden gegijzeld door het personeel. Gisteravond is een zevende directielid vrijgelaten. Het personeel van de fabriek is al een week in staking nadat bekend was geworden dat het bedrijf zou gaan reorganiseren. Maandagochtend sloeg de vlam in de pan toen bekend werd dat ongeveer 150 werknemers van het bedrijf hun baan zullen verliezen.

In mei zouden er al 73 man worden ontslagen. De ontslagen werden echter uitgesteld omdat er een redding voor het bedrijf in zicht leek. Dit is niet gelukt en nu moeten er misschien wel 159 mensen ontslagen worden. Het personeel is bang dat binnenkort het hele bedrijf op de fles gaat.

Het bedrijf is inmiddels naar de rechter gegaan. Die besliste dat de actie moest worden beŽindigd op straffe van een dwangsom. Maar een deurwaarder was niet in staat het bevelschrift af te geven omdat die niet de namen had van de betrokken vakbondsmensen die hij daarvoor aansprakelijk kon stellen.

De vakbonden zijn van mening dat het personeel door de directie aan het lijntje is gehouden en zijn niet van plan de actie snel op te geven. Ze hebben de politie dan ook gewaarschuwd dat er wel eens een milieuramp zou kunnen plaatsvinden als de politie harde maatregelen neemt om de directie te bevrijden. "Dit is een bedrijf met gevaarlijke stoffen", aldus een vakbondsleider. "We kunnen niet helemaal instaan voor het personeel als het komt tot een gewelddadig treffen." De burgemeester heeft al toegezegd dat hij de politie voorlopig niet zal laten ingrijpen.