Aangifte tegen raadslid Michiel Smit

Tegen het Rotterdamse gemeenteraadslid Michiel Smit van NieuwRechts is aangifte gedaan van discriminatie en belediging van moslims. De klacht is afkomstig van de Turk Cemal Sofuoglu uit Zwijndrecht, die zich boos maakte om uitspraken die Smit vorige week op SBS6 in 'Hart van Nederland' deed.

Het programma besteedde in een item aandacht aan Smit, die bij die gelegenheid zei de islam te beschouwen als ''vijand van de Nederlandse cultuur'' en dat zijn politieke groepering de ''islamisering van Nederland wil tegengaan''.

Volgens Sofuoglu, die zich een overtuigd moslim noemt, ''ontkent de heer Smit met deze boodschap het democratisch recht van iedere burger om het eigen geloof te beleiden. Ik vind dat beledigend en bedreigend. Daarom heb ik aangifte gedaan''. De Turkse Nederlander acht het ontoelaatbaar dat Smit de islam gebruikt voor zijn politieke doeleinden. ''Daarmee schendt hij ook scheiding tussen kerk en staat. Smit is doelbewust bezig met het stimuleren van polarisering tussen bevolkingsgroepen''.

Sofuoglu haalde eerder het nieuws toen hij probeerde om negatieve uitdrukkingen over Turken te laten verwijderen uit het woordenboek van Van Dale. Ook was hij samen met schrijver Mohammed Benzakour verantwoordelijk voor de klacht over de straat Turk in Zwijndrecht.

Alhoewel Smit op zijn site wel vermeldt dat er aangifte tegen hem is gedaan, geeft hij er verder geen weerwoord op. Onbekend is ook of justitie de aangifte in behandeling zal nemen.