Geen EU-boetes voor Frankrijk en Duitsland

MartiniMeister had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het voorstel van de Nederlandse minister van Financiën, om Duitsland en Frankrijk mogelijk te beboeten omdat hun begrotingstekorten te hoog zijn, heeft vannacht in Brussel tijdens onderhandelingen geen meerderheid kunnen halen. Duitsland en Frankrijk accepteren die sancties niet en willen hooguit 'vrijwillig' maatregelen nemen. Daarmee is de mogelijkheid van miljardenboetes, die omschreven staan in het stabiliteitspact rond de euro, definitief van de baan.

In hun strijd tegen de boetes werden Frankrijk en Duitsland geholpen door Italië en Luxemburg. Nederland en andere kleine lidstaten hadden te weinig medestanders om het tij te keren.

Het stabiliteitspact schrijft voor dat EU-landen hun begrotingstekorten onder de 3% van het nationaal inkomen moeten houden, om de nieuwe munteenheid stabiel te houden en hoge rentes te voorkomen. Als ze daar niet aan voldoen kunnen ze een miljardenboete krijgen.

PvdA

De PvdA vindt de 'nederlaag' van Zalm mede aan minister-president Jan Peter Balkenende te wijten. Volgens Kamerlid Fred Crone had de premier zich veel meer moeten inspannen om andere kleine landen voor het Nederlandse standpunt te winnen.

De premier wilde vannacht nog niet reageren op de uitkomst van de EU-top. Minister Zalm reageerde wel en zei zeer teleurgesteld te zijn over de uitkomst.