NASA's nieuwe voorstuwingssysteem werkt

De NASA heeft succesvol een nieuw ruimtevaart voortstuwingssysteem getest. De test werd niet in de ruimte, maar op aarde zelf uitgevoerd. De nieuwe High Energy Propulsion Ion Engine is de eerste grote stap naar Project Prometheus, een groot ruimtevaartproject, aldus directeur Alan Newhouse van de Nuclear Systems Program Office, NASA.

Er bestonden al ion-aangedreven ruimtevaartuigen die door middel van het bombarderen van gasdeeltjes ionen produceerden, maar deze hadden niet veel kracht. De nieuwe succesvol geteste technologie gebruikt een revolutionaire theorie waarbij er voortstuwing verkregen wordt door middel van een combinatie van een hoog voltage, microgolven en snelle draaiende magneten.

Tevens werken onderzoekers bij NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië aan een cylindrische high-power ion-engine, ook voor het Prometheus project. De elektriciteit voor de 'motor' in het ruimteschip wordt opgewekt door een on-board nucleaire reactor. Het Prometheus project kost ruim 3 miljard dollar.