"Slechts 13.100 agenten op straat"

Slechts een kwart van alle politiemensen doet zijn werk op straat. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Politiebond (NPB), waarvan de uitkomsten maandag in het televisieprogramma NOVA werden onthuld. Volgens de bond gaat het om 13.100 agenten, terwijl er in Nederland 52.000 politiemensen zijn.

Volgens Binnenlandse Zaken zijn er in Nederland 37.000 agenten beschikbaar voor het werk op de straat. De NPB komt echter op 32.000, waarvan een groot deel niet volledig inzetbaar is door ziekteverzuim en parttime werken. De bond komt dan uit op 21.300, waarvan vervolgens nog 8.200 agenten moeten worden afgehaald omdat ze maar een beperkte bevoegdheid hebben of omdat het rechercheurs zijn.

De Raad van Hoofdcommissarissen erkent dat er te weinig agenten zijn, maar zegt de rekenmethode van de politiebond niet te kunnen volgen. Tweede-Kamerlid Van der Laan, politiewoordvoerder van D66, reageerde in de uitzending van NOVA geschokt op de cijfers en zal minster van Binnenlandse Zaken Remkes om opheldering vragen.