Situatie Georgië nog steeds onduidelijk

Het is op dit moment nog altijd onduidelijk wie in Georgië de macht in handen heeft, nadat gisteren president Shevardnadze verjaagd werd uit het parlementsgebouw door aanhangers van de oppositie.

ShevardnadzeDe ongeregeldheden begonnen toen drie weken geleden de eerste uitslagen van de parlementsverkiezingen bekend werden. Verschillende waarnemers meldden gevallen van verkiezingsfraude, waarop grootscheepse demonstraties uitbraken tegen president Shevardnadze, die bij de verkiezingen zijn meerderheid door fraude zou hebben gehaald.

Shevardnadze ging daarop - onder strenge bewaking - praten met de leider van de opstand, oppositieleider Mikhail Saakashvili, om tot een vreedzame oplossing te komen om de in het land heersende crisis te beteugelen. Dit overleg mislukte echter, mede omdat Shevardnadze weigerde de parlementsverkiezingen ongeldig te laten verklaren.

Gisteren liep de situatie uit de hand toen Shevardnadze het nieuw gekozen parlement bijeen riep voor een eerste vergadering. Oppositieleider Saakashvili boycotte de bijeenkomst en stelde Shevardnadze en stelde hem een laatste ultimatum om af te treden. Toen hij dit wederom weigerde bewoog de grote proteststoet zich naar het parlementsgebouw.

Saakashvili Kort daarna werd het parlementsgebouw door de tienduizenden mensen bestormd. Hierbij traden het leger den de politie niet op tegen de demonstranten. Toen de menigte binnendrong werd Shevardnadze, die de ernst van de situatie niet leek in te zien, door zijn bodyguards weggevoerd. Later liet Shevardnadze weten alleen af te treden wanneer dit grondwettelijk onderbouwd is. Hij sprak van een staatsgreep en kondigde de noodtoestand af.

Parlementsvoorzitter en oppositielid Nino Boerdzjanadze kondigde vervolgens aan de taken van de president op zich te nemen en liet weten persoonlijk in te staan voor de veiligheid van Sjevardnadze. Volgens oppositieleider Saakashvili kan Shevardnadze echter tijdelijk in zijn functie blijven wanneer hij vervroegde presidentsverkiezingen uitschrijft. Saakashvili drong wederom aan op een geweldloos verloop van de opstand.

President Shevardnadze dreigt nu met inzet van het leger wanneer het parlement de noodtoestand niet binnen 48 uur goedkeurt. Het is echter niet duidelijk of het leger nog naar hem zal luisteren.
Ivanov
Even na middernacht arriveerde de Russische minister Ivanov in Georgië om te bemiddelen in de crisis. Hij heeft zowel met Sjevardnadze als de oppositieleiders een gesprek gehad. Ivanov werd gisteren naar Georgië gestuurd na overleg met de Oekraïense president Koetsjma, die voorzitter is van het GOS. In het GOS werken voormalige Sovjetrepublieken samen. Deze veroordelen de handelswijze van de oppositie.