'Constructiefout in alle balkons Patio Sevilla'

Alle balkons van het appartementencomplex Patio Sevilla in Maastricht hebben een constructiefout. In Patio Sevilla kwamen op 24 april van dit jaar twee mensen om het leven toen het balkon waarop zij stonden, samen met vier andere balkons, afbrak.

Uit onderzoek door het betontechnologisch instituut BAS uit Venray blijkt dat bij de overige balkons de betonnen balkonplaten waarop de stalen kolommen zijn gemonteerd, scheuren vertonen. Het onderste balkon van het getroffen deel van het appartementencomplex was al tijdens de bouw ernstig beschadigd: "De gekozen aansluiting tussen stalen kolommen en betonnen balkons is te zwak. Tijdens de bouw is de schade hersteld, maar dat heeft niet geholpen. De scheuren zijn dan ook opnieuw ontstaan". Aannemersbedrijf Smeets, dat het getroffen appartementencomplex bouwde, begint deze maand met herstelwerkzaamheden, waardoor het geconstateerde probleem moet zijn opgelost. Een bedrijf uit Ittervoort leverde de betonplaten.

Onderzoek door TNO
TNO voerde in opdracht van justite eerder al onderzoek uit. Het instituut liet een betonnen plaat van het balkon op de begane grond doorzagen. Hieruit bleken scheuren in de nok, waarop de verticale pilaren steunden na het plaatsen van het balkon voor de derde verdieping. Dit was het gevolg van de zware belasting, waarop de balkonpilaren niet berekend waren. Volgens berekeningen zouden de steunen 57 ton moeten kunnen dragen, maar tijdens proeven bleken de platen het al bij veertig ton te begeven.

Een verdubbeling van het aantal pilaren en een andere plaatsing hiervan hadden het ongeluk kunnen voorkomen, aldus de directeur van de Ittervoortse leverancier van de betonplaten. Om esthetische redenen werd voor de gewaagde, maar, naar later bleek, fatale constructie gekozen.