[update] Oppositie neemt macht Georgi? over

Een menigte van tienduizenden aanhangers van de oppositie heeft het parlementsgebouw van Georgië bestormd en de net begonnen parlementszitting verstoord. Ze eisen nieuwe verkiezingen en het aftreden van de president.

President Sjevardnadze liet de eerste vergadering van het nieuwe parlement doorgaan, ondanks de massale protesten tegen de verkiezingsuitslag. Die zou door massale fraude besmet zijn.

De oppositie boycotte de zitting daarom. Oppositieleider Saakasjvili riep de massa vanmorgen op tot een "vredige fluwelen revolutie". In de straten van Tbilisi heerst complete chaos.

Shevardnadze wilde een dialoog aangaan met de oppositie om te zoeken naar een oplossing voor de in het land heersende crisis. Deze crisis was ontstaan nadat velen de partij van Shevardnadze beschuldigden van fraude bij de parlementsverkiezingen van vorige week. De oppositie eiste tevergeefs dat hij de parlementsverkiezingen van een week geleden ongeldig zou gaan verklaren in verband met stemfraude.

Update 16:22

Kort na de bestorming van het parlementsgebouw werd Sjevardnadze de zaal uitgevoerd om onder te duiken. Het is momenteel nog niet duidelijk of hij nog grip heeft op het leger en de politie.

President Edoeard Sjevardnadze heeft inmiddels via zijn persdienst laten weten dat een gewapende staatsgreep heeft plaatsgevonden. De president kondigde de noodtoestand af en herhaalde dat hij zal aftreden als zijn termijn erop zit.

Update 18:08

De oppositie heeft volgens eigen zeggen Sjevardnadze uit zijn functie gezet omdat hij weigert af te treden. Oppositielid en parlementsvoorzitter Nino Boerdzjanadze is benoemd tot interim-president.

Boerdzjanadze liet weten zich te willen houden aan de Georgische grondwet en heeft beloofd persoonlijk in te staan voor de veiligheid van Sjevardnadze.