Turkse ambassadeur ontevreden over beveiliging

De Turkse ambassadeur is verbijsterd over de veiligheidsmaatregelen rondom de Turkse ambassade in Den Haag. Hij vindt dat zijn ambassade onvoldoende is beveiligd. Zo is de extra bewaking, die was ingesteld na de brandstichting in het gebouw van de ambassade twee weken geleden, afgelopen donderdag door de Nederlandse autoriteiten opgeheven.

Donderdag werd Istanbul nog getroffen door een tweede reeks van zware aanslagen. "Ik ben er van overtuigd dat die opheffing een vergissing was en dat dit snel wordt teruggedraaid", zei ambassadeur Tacan Ildem vrijdagavond in het televisieprogramma Nova.

Twee weken geleden stak een 16-jarige jongen de Turkse ambassade aan de Jan Evertstraat in Den Haag in brand. Hierbij raakt ťťn vrouw lichtgewond. Waarom de jongen destijds de brand stichtte was nog niet duidelijk. Achteraf bleek dat hij eerder die ochtend ruzie met het personeel van de ambassade zou hebben gehad.

Dit was voor de politie dan ook de reden om de beveiliging op te heffen, omdat inmiddels duidelijk was geworden dat de 'brandbom' in de Turkse ambassade niet meer was dan een actie van "een malloot van een jaar of zestien" en geen terroristische achtergrond had. "Het beveiligingsniveau kon daardoor omlaag", aldus de woordvoerder van de politie.