Loonakkoord medisch specialisten

De medische specialisten van de acht academische ziekenhuizen ontvangen met ingang van volgend jaar meer salaris. Hierover hebben ze een akkoord bereikt met de Vereniging van Academische Ziekenhuizen.

Nu is het nog zo dat jonge specialisten nu veel minder dan hun collega's in gewone ziekenhuizen verdienen. Hun salaris ligt gemiddeld enkele honderden euro's per maand lager dan dat van collega's van andere ziekenhuizen. De meer dan drieduizend specialisten draaiden de afgelopen weken zondagsdiensten op doordeweekse dagen voor meer loon.

De Vereniging van Academische Ziekenhuizen kon de specialisten tot nu toe geen hoger loon toezeggen, omdat ze niet wist of de extra kosten door het ministerie van Volksgezondheid zouden worden vergoed.

De vereniging zegt nu het geld te halen uit de nieuwe financieringsmanier in de zorg en medische behandeling die volgend jaar wordt ingevoerd. De vereniging verwacht dat het ministerie zal bijspringen. De medische specialisten hebben volgens een woordvoerder toegezegd hun acties te staken.